خشکشویی چیست ؟ این روزها با ورود لباس های پر زرق و برق و پارچه های تیره و رنگی،با جنس های متنوع، به یکی از عمده ترین نیازهای بشر در تمیز کردن و شست و شوی لباس ها تبدیل شده است. برای آشنایی با امور و مسائل مربوط به شستشوی لباس مواد شوینده مورد استفاده در و تمیز کردن پارچه بدون باقی ماندن لکه ای، بهتر است این مقاله را تا آخر دنبال کنید، تا اطلاعات کافی را در مورد شستشو و اتوی لباس ها و تفاوت های آن با آبشویی را برای شما شرح دهیم.
خشکشویی چیست؟
خشکشویی، روشی برای پاک کردن لباس از هرگونه آلودگی است. اما در این روش از آب برای شستشوی لباس استفاده نمی شود. به همین دلیل به آن خشکشویی گفته می شود. اما شاید برای خیلی ها سوال ایجاد شود، که چطور لباس بدون آب تمیز می شود؟ یا چرا در این روش از آب استفاده نمی شود؟
به دلیل قطبی بودن مولکول های آب، هنگام شستشو خیلی از تارهای پارچه را به خود جذب می کنند. این اتفاق باعث می شود که ظاهر لباس نسبت به حالت قبل تغییر کند. به بیانی دیگر باعث تغییر اندازه و کاهش کیفیت لباس می شود. به عنوان مثال، بافت های مخلوطی مانند کت و شلوار وقتی با آب شسته شوند بافت خود را از دست می دهند. در مرکز شستشوی لباس از مواد شوینده های غیر قطبی استفاده می شود. که همین امر مانع از آسیب رسیدن به بافت پارچه می شود.
خشکشویی مزایای خشکشویی چیست؟
روش شستشوی البسه، مزایای مختلفی دارد. در قسمت هایی به صورت کوتاه به آن اشاره کردیم. حال قصد داریم به صورت جداگانه به تعدادی از ویژگی های آن به صورت جامع تر بپردازیم.
– حفظ بافت پارچه و کاهش چین و چروک بر آن
– افزایش طول عمر البسه
– حذف لکه های سخت، مانند چربی و روغن
– مانع از رنگ پریدگی هنگام شستشوی
– جلوگیری از تغییر اندازه لباس
– سهولت در شستشو و صرفه جویی در زمان
آبشویی چیست؟
در این روش، ماده ی اصلی شستشو دهنده آب است. با آبشویی امکان از بین بردن لکه ها وجود دارد، اما لکه های قوی و سرسخت از بین نمی روند. استفاده از مایع شستشو، نرم کننده ها و سفید کننده و … در این روش مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع هیچ گونه حلال شیمیایی در آبشویی استفاده نمی شود. آبشویی در واقع همان روش قدیمی شستشوی لباس است. این روزها این کار به وسیله ی ماشین های لباس شویی انجام می گیرد.
مزایا و معایب آبشویی لباس
در مورد ویژگی های مثبت این روش می توان به عدم ایجاد حساسیت های پوستی اشاره کرد. به این دلیل که حلال های شیمیایی در این روش استفاده نمی شود. این کار همچنین به محافظت از محیط زیست نیز کمک می کند. اما معایبی نیز در این روش وجود دارد که برای افراد خوشایند نیست. یکی از این مواد آسیب رساندن به بافت پارچه است. یا ممکن است شما لباسی را بعد از شستن بپوشید ولی حالا دیگر برایتان کوچک شده باشد. این یکی از معایب اصلی در این روش است. همچنین به دلیل آسیب رسیدن به بافت و رنگ لباس، مجبور به تعویض زودهنگام لباس می شوید. که همین امر موجب افزایش هزینه های شما می شود.
تفاوت خشکشویی با آبشویی
تفاوت خشکشویی و آبشویی در چه مواردی است؟
بعضی افراد شاید تا به امروز گمان می کردند، خشکشویی همان شستشو با آب بوده است. یا اینکه بعضی مواقع کلمات آبشویی و آن را یکسان می دانستند. اما این دو روش شستشوی، بسیار با هم تفاوت دارند.
همان طور که گفتیم در روش آبشویی، از مواد شیمیایی مانند صابون های نرم کننده و یا پودرهای شستشو استفاده می شود. اما در روش خشکشویی، از حلال پرکلرواتیلن استفاده می شود. تفاوت بعدی آن ها استفاده از ماشین لباس شویی و ماشین خشکشویی در این دو روش است. تفاوت دیگر بین آن ها این است که در شستشوی البسه پس از به اتمام رسیدن فرآیند شستشو، لباس ها کاملا خشک می باشند. اما در روش آبکشی پس از شستشو، باید مراحل خشک کردن البسه را انجام داد. در خشکشویی مواد حلال کاملا از روی پارچه از بین می روند. اما در روش آبکشی مواد شیمیایی به هیچ عنوان از بافت لباس حذف نمی شوند. به همین دلیل است که بعد از شستن لباس ها بوی مواد شیمیایی حس می شود.
روش شستشو در خشکشویی
برای شستشوی لباس ها، آن ها را داخل ماشین های مخصوص قرار می دهیم. حالا زمان آن است تا یک حلال مخصوص را به آن اضافه می کنند. اغلب از پرکلرواتیلن استفاده می شود. پس از به اتمام رسیدن شستشو توسط ماشین؛ وقتی که لباس ها از ماشین خارج می شوند، به طور کامل خشک می باشد.
همان طور که قبلا اشاره کردیم برخی لباس ها به دلیل قطبی بودن آب باید خشکشویی شوند. مانند کت و شلوار، تور، حریر، لباس های پشمی و … که نباید هیچ گاه با آب شسته شوند. در غیر این صورت با کاهش مقاومت لباس، علاوه بر کاهش کیفیت، عمر آن نیز کاسته می شود.
برداشتن لکه یکی از کارهای مهم شستشو است. این روش خود به دو مرحله تقسیم می شود. ابتدا لکه توسط یه جسم نرم سست می شود. سپس با فشار قوی برداشته می شود. محلول مورد استفاده در این روش، ذرات ریز روغنی و چرب را حل می کند؛ و این گونه به راحتی لکه از بین می رود.